Flying Finn Future Star

Flying Finn Future Star

Suomi on kuuluisa menestyneistä rallikuljettajistaan – niin menneinä vuosina, nyt kuin toivottavasti tulevaisuudessakin. Suomen MM-rallin järjestäjä, AKK Sports Oy, perusti vuonna 2014 lupaavia rallikuljettajia kartoittavan Flying Finn Future Star -kilpailun auttaakseen nuorten lahjakkuuksien tietä kohti kansainvälistä läpimurtoa.

Flying Finn Future Star -kilpailussa on vuonna 2020 yksi palkinto:

Koko Ralli SM -kauden päätteeksi osallistuminen junioreiden rallin MM-sarjaan (tai vastaavaan) kaudelle 2021

  • Kauden 2020 päätteeksi valittava kuljettaja palkitaan M-Sportin, Pirellin, Coregon ja AKK:n tuella tallipaikalla junioreiden MM-sarjaan kaudelle 2020.
  • Voittaja vuonna 2019: Sami Pajari

Kilpailualustana Ralli SM -sarja

Flying Finn Future Star valitaan Ralli SM -sarjassa kerrytetyn menestyksen kautta. Sarjan promoottorina toimii AKK Sports ja kilpailujen järjestäjinä paikalliset autourheiluseurat. Flying Finn Future Star -kilpailun osallistujat ajavat luokassa SM3, jossa autot ovat FIA R1 ja R2 -luokiteltuja.

Kasvavassa suosiossa oleva SM3 on erityisesti nuorten kilpailijoiden luokka, jossa kaluston ylläpitokustannukset pysyvät järkevinä. Luokasta on luonteva siirtyä eteenpäin esimerkiksi R5-luokan autoihin. Merkkeinä luokassa toimivat Citroën, Ford, Peugeot, Renault, Opel ja Skoda. 

Kauden 2020 kuljettajat näet rallin SM-sarjan Flying Finn Future Star -sivuilla.

Voittajan valintaprosessi 2020

Kuljettajan tulee ajaa luokassa SM3 ja olla iältään syntynyt 1.1.1995 tai sitä myöhemmin. Nuoret kuljettajat, jotka sijoittuvat luokkansa SM-pisteissä viiden parhaan joukkoon, kutsutaan erilliseen valintatilaisuuteen.

Kuskien ajoanalyysi tehdään perustuen kauden varrella annettuihin näyttöihin. Ajoanalyysin lisäksi testissä arvioidaan kuskien fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia, sekä PR- ja mediasuhteissa suoriutumista.

Valintatilaisuus järjestetään koko kauden päätteksi, jossa testataan mm. fyysistä ja henkistä kyvykkyyttä sekä mediataitoja. Palkintona on tallipaikka junioreiden rallin MM-sarjaan (tai vastaavaan rallin MM-sarjan luokkaan) kaudelle 2021.

Flying Finn Future Star 2019: Sami Pajari

Heinolan Urheiluautoilijoiden Sami Pajari on valittu vuoden 2019 toiseksi Flying Finn Future Stariksi, eli AKK Sports Oy:n lupaavia rallikuljettajia kartoittavan ohjelman voittajaksi. Valinnan myötä Pajari pääsee ajamaan kaudella 2020 rallin MM-sarjan Junior WRC -luokkaan.

Flying Finn Future Star -kilpailun tämän kauden toinen finaali käytiin Liikuntakeskus Pajulahdessa, Lahdessa 3.-4. lokakuuta. Finaaliin tiensä rallin SM-sarjan kautta selvittivät Sami PajariLauri JoonaHenri Hokkala ja Aleksi Röyhkiö. 

Tällä kertaa sekä kuljettajia että heidän nykyisiä kartanlukijoitaan testattiin monipuolisesti niin fyysisillä kuin psyykkisilläkin testeillä. Lisäksi heiltä mitattiin taitoja rallin ennakkotutustumiseen ja kielitaitoihin liittyen, ennen päivän viimeistä loppuhaastattelua.

Testien jälkeen, ja valintaraadin pitkän pohdinnan päätteeksi, voittajaksi valittiin Sami Pajari, kartanlukijanaan Antti Haapala. Pajari saa paikan kansainvälisesti kovassa Junior WRC -luokassa kaudella 2020. 

Pajari saavutti vastikään ensimmäisen Ralli SM -sarjan Suomen mestaruutensa SM3-luokassa kaikkien aikojen nuorimpana ja on nyt valmis näyttämään kyntensä, vaikka voittoa hän ei meinaa vielä todeksi uskoa.

- On se hieno homma, en varmaan osaa vielä sisäistää mihin olemmekaan menossa. Tulevaisuutta varten on ollut suunnitelma A eli tämä ja B, jos palkintoa ei tulekaan. Ei missään määrin ollut varmaa, että voitto osuu kohdalle, koska kaikki oltiin hyvätasoisia. Itselläni on ainakin kova motivaatio tehdä. On ollut aina unelma ja haave kun tätä saisi tehdä, ja nyt kun on annettu mahdollisuus, yritän tehdä kaiken niin hyvin kuin pystyy, Pajari kommentoi voittoaan.

Tulevalla kaudella tiedossa on kehitettävää ja paljon uutta, sillä kuten usealla suomalaisella, kilpailemisesta esimerkiksi asfaltilla, kokemusta on niukasti. 

- Uusia asioita tulee varmasti, kuten asfalttikokemusta ei esimerkiksi juuri ole. Kuntoilua on tiedossa aika paljon. Seuraavaksi torille! Ei vaan, kotiin sulattamaan ajatusta hetken, kyllä se todellisuus alkaa muodostumaan, varmaan lenkille pitäisi lähteä, naurahtaa Pajari. 

Tuomariston puheenjohtaja Tuomo Nikkolan mukaan autourheilun nuorisomaajoukkueeseen eli Flying Finn Academyyn kuuluvalla Pajarilla oli parhaimmat valmiudet kokonaiseen kansainväliseen sarjaan:

- Lähtökohtaisesti nyt piti miettiä paljon tarkemmin ja kriittisemmin kaverin valmiuksia kokonaisen sarjan läpivientiin, aina kuljettajan tulevaisuuden suunnitelmista jopa rahoituksen miettimiseen. Samin kohdalla kokonaisuus huomioon otettuna askelmerkit löytyvät. Sami on osoittanut nopeutensa tänä vuonna, ja on selvästi tehty työtä. MM-tason kartanlukija Mikko Markkula antoi hyvää nuottipalautetta. Lisäksi englanti on hallussa molemmilla ja on selkeät suunnitelmat, kuntopuolella on vielä hieman kehitettävää. 

Sami Pajari voitti nyt ensimmäisenä uudistuneen Flying Finn Future Star -palkinnon

Sami Pajari oli historiassa ensimmäinen, joka voitti nuoria kuljettajalupauksia kartoittavan kilpailun sen uudessa mittavammassa muodossaan. Aikaisempia, yhden MM-osakilpailun eli Suomen MM-rallin paketin, voittaneita kuljettajia ovat olleet Teemu Suninen (2014), Jari Huttunen (2015), Juuso Nordgren (2016), Emil Lindholm (2017), Henri Hokkala (2018) ja tämän kesän tuorein Sami Pajari, jota voidaankin nyt kutsua tuplavoittajaksi.

Tuoreelle voittajalle historiallinen voitto merkitsee paljon.

- Tämä on iso juttu ja kunnia itsessään, joten yritetään suoriutua maineen mukaisesti, Pajari päättää.

Flying Finn Future Star -kilpailun päätukijoina toimivat M-Sport ja Pirelli.

- Massiiviset onnittelut Samille kilpailun voitosta. Haluamme toivottaa hänet tervetulleeksi JWRC-perheeseen. Hän on näyttänyt mahtavaa vauhtia Suomen MM-rallissa tänä vuonna ja toivon, että hän nauttii kilpailemisesta sarjan nopeimpien nuorten kuskien joukossa. Hienoa työtä, ei muuta kuin valmistautumaan taisteluun Fiesta R5 -autopalkinnosta, kommentoi M-Sport Polandin johtaja Maciej Woda.

- Haluamme Pirellin puolesta onnitella Sami Pajaria ja toivottaa hänelle paljon onnea JWRC-luokkaan kaudelle 2020, Pirellin Pohjoismaiden myyntipäällikkö Jan Olsson onnittelee.

Tallipaikan lisäksi, tuore voittaja saa itselleen merkittävän taloudellisen tuen JWRC-kaudelleen, sillä hän ajoi tällä kaudella Ralli SM -sarjassa M-Sportin Ford-kalustolla ja Pirellin renkailla, jolloin M-Sport, Pirelli ja AKK tukevat osallistumista yhteensä 90 000 eurolla.

Sami Pajari, profiili: 

Syntynyt: 01.12.2001
Kotipaikka: Lahti
Ura: 2016 ensimmäinen kilpailu Lahden
Rallisprintissä, 2018 rallin nuorten suomenmestaruus, 2019 rallin SM3-luokan suomenmestaruus
Flying Finn Academyn urheilija

Flying Finn Future Star 2019 jury toisessa valintakokeessa:

Juuso Pykälistö
Kokenut MM-sarjan rallikuljettaja

Mikko Markkula
MM-tason kartanlukija

Ossi Oikarinen
Autourheilun asiantuntija

Risto Laine
Hanaa-lehden kustantaja

Tuomo Nikkola
Flying Finn Academyn valmennuspäällikkö & juryn puheenjohtaja

Tero Puustinen
Flying Finn Academyn Performance Coach

Jari Rask
AKK:n myynti- ja kumppanuuspäällikkö / Flying Finn

Aiemmat kilpailun voittajat:
2019: Sami Pajari
2018: Henri Hokkala
2017: Emil Lindholm
2016: Juuso Nordgren
2015: Jari Huttunen
2014: Teemu Suninen

Yhteistyössä